Наша издања

Духовно-национални центар је у склопу своје издавачко-информативне делатности издао пет књига. Представљамо их на овој страници. Уколико желите да наручите наша издања контактирајте нас на број телефона 062/979-9707 или и-мејлом на glassacera@gmail.com.


ЖРТВА СВОЈЕ ЉУБАВИ
Владимир Петровић

(ЦЕНА: 250 ДИНАРА+ПОШТАНСКИ ТРОШКОВИ)

Књига је животопис генерала Љубе Бабића (Алберхта Шиндлера), аутора Владимира П. Петровића, под називом „Жртва своје љубави“. Представљамо Вам предговор ове књиге.

Целокупна српска историја састоји се из сталне борбе у ратовима и у миру. У ратовима смо се борили да нашу прелепу земљу сачувамо, док смо се у миру борили да је обновимо и изградимо. У таквом животу једне земље сасвим је логично да се стекну противници. Ми смо их у нашој историји имали напретек, почевши од османлијских освајања па до дана данашњег. Ипак вероватно смо јединствени по томе што су припадници других народа постајали наши велики пријатељи и своје животе полагали за нас.
Вероватно су вам позната имена чувеног Арчибалда Рајса, леди Пеџет, Ребеке Вест и још много других. За јунака ове књиге аустријског официра Алберхта Шиндлера-српског хероја Љубу Бабић, мало људи је чуло. Немојте се збунити што сам имена двојице људи ставио за јунаке ове књиге, јер су они у ствари једна личност. Како, питаћете ћете се? Какве везе имају Aустро-угарски официр и српски херој? Имају, јер су она иста личност. Парадоксално, зар не?
Први пут, чувши причу коју ћу вам испричати на наредним страницама, осећај логике се у мени побунио. Веровао сам да је то нека бајка, нека романсирана прича о трагичној, готово суицидној љубави једног човека према туђој земљи. Исто тако осећај горчине ме је запљуснуо, иста та земља коју је из свег срца волео, тако му је ружно и покварено узвратила на дату љубав. Данас углавном када прочитамо или чујемо за неко херојско дело одмах помислимо да је то измишљено или малчице дотерано. И мени се то дешава и зато сам чувши ову причу проверио све сачуване документе и записе о овом хероју. Тек тада сам поверовао да на овоме свету постоје људи који из љубави према некоме или нечему, могу учинити највећа херојска дела. Ризиковати све, напустити лагодност, одрећи се свог порекла и напорно изградити нови живот на праху и пепелу, веома је ретко. Међутим, зачуђујуће је до којих граница може ићи људска подлост, глупост и лицемерје изображено у делу нашег народу.
Кроз ову кратку, али веома садржајну књигу упловићете у овај још неистражени и несхваћени свет љубави, поштења и честитости великог хероја Љубе Бабића. Прича ће нас одвести до моћне Аустро-угарске империје и до рођења младе породичне наде Алберхта Шиндлера. Пут ће нас даље одвести до Беча и војне царске академије у којој млада породична нада добија војно образовање, да би се животна прича протегла до Бања Луке, у којој млади Алберхт упознаје Јелену, будућу животну сапутницу. Осећање љубави према тој лепој Српкињи овог хероја тера да се одрекне свога порекла и своје породице и да постане Србин, Љуба Бабић. Човек који је школован да се бори за Аустро-угарско царство, сада се бори против својих колега у дугом и крвавом рату. Уместо похвала после рата за сав труд, добија презрење, пакост и лицемерје нове државе. Долази нови светски рат. Праведан и истинољубив за Србе, какав је био, а увиђајући могућност биолошког истребљења Срба, добровољно прихвата нову дужност очувања српског живља од пљачке, дивљања и насиља. Не опраштајући му грешку из Првог рата бивше колеге Немци му суде и осуђују га на смрт. Пуком случајношћу он ову казну избегава и долази међу „своје“ Србе у заробљеништво. Дволичност, сплетке и интриге га и овде чекају. Измучен, али и даље пун љубави према својој Србији  дочекује крај рата и почиње да живи у емиграцији. Из искрене љубави и  безгранично верујући људима који су га мрзели пада у клопку комунистичких тајних служби и бива заробљен.
Поново се налази на оптуженичкој клупи, али овога пута на територији државе, којој је за тридесет и две године најбољег живота дао све, а која му ништа није вратила. Оптужен је да је противник народних интереса, сарадник окупатора, тј. оних од којих је раније побегао. Суде му колико год то било парадоксално за љубав и дела која је према Србима учинио. Сваку сузу коју је са лица српских мајки скинуо, претварају у нож који је тим мајкама у срце забијен. Његову борбу против бандита и пљачкаша, претварају у борбу за непријатеља, а против хероја и јунака. Он је пародоксално оптужен за љубав, за честитост, за поштење и за сав свој труд. И осуђен на смрт.
Ни дан, данас не зна се где је гроб Љубе Бабића. О њему зна мали број људи и то углавном његових пријатеља и сарадника којих је све мање и мање. Знајући све то одлучио сам да Вам у овој малој књизи предочим велику причу о човеку који је наш народ волео скоро као свој, а кога су вође тога народа осудиле на смрт.

ВИТЕЗ КРСТА И СЛОБОДЕ (Георгије Бојић Џиџа)
Милан Старчевић

НАРУЧИВАЊЕ НА: 064/ 477 4496 и starac0@sunrise.ch

Почетком јуна месеца текуће године, у издању Духовно-националног центра, из штампе је изашла књига Георгије Бојић Џиџа – витез крста и слободе аутора Милана Старчевића. У дведесет и шест поглавља, са мноштвом догађаја из предратног доба, детињства, манастирског живота, ратног периода, послератног терора нове власти, саслушања и суђења оцу Џиџи, уз велики број фотографија, описан је животопис свештономученика јеромонаха Георгија.

КОРАЦИ (збирка песама)
Љиљана Вељковић

(ЦЕНА: УСКОРО У ПРОДАЈИ)


Из штампе је изашла збирка песама „Кораци“ у издању нашега центра. „Кораци“ Љиљане Вељковић нам дају изненађујуће поетичан и емотиван поглед на свет. Песме сабране у овој збирци плене својом свежином и актуелношћу. Ауторка је на светлост дана изнела најтананија осећања лирске душе. Она је не само сведок, већ и главни протагониста. Објављујући ову збирку песама издавачка делатност нашега Центра жели да пружи прилику младом неафирмисаном уметнику да покаже своје умеће, желећи да свој песнички дар још виде унапреди и обогати на радост свих поклоника писане речи. Вашој пажњи препоручујемо једну песму из ове збирке:

Кораци

Корак, по корак, кроз светлост истине,
са оружјем мира и скрушеношћу духа,
без мржње, стида и страха,
сама без посредника у свему,
у дослуху са вечним временом,
окружена теретом земнога страха,
где је само искра од светлости,
крећем па станем у трену,
зато, корак по корак ка вечном.

НАРОДНИ МОНАХ
Владимир Петровић

(ЦЕНА: 300 ДИНАРА+ПОШТАНСКИ ТРОШКОВИ)


До сада није написана ни једна књига о јеромонаху Митрофану Матићу, свештеномученику чокешинском. Објављене су две књиге његових песама (1991. у Крагујевцу и 2003. у Великој Британији), помињао се у литератури, како нашој, тако и емигрантској. Крајем новембра 2008. године угледала је светлост дана књига „Народни монах“ младог аутора Владимира П. Петровића, са благословом еп. Лаврентија, а у издању св. обитељи чокешинске и Духовно-националног центра у Јошеви под Цером.
Књига има четири дела. Први део је до сада најкомплетнија биографија овог монаха и идеалисте. Ту је описано његово школовање, манастири кроз које је прошао, национални и пастирски рад у Чокешини, као и његово страдање, о ком је до сада било доста недоумица. У том поглављу кориштена су сећања г. Боре Карапанџића, Живана Пековића – Чокешинца, Хрвоја Магазиновића и др. Други део је посвећен Матићевој поезији, аутор је изабрао шест песама, класификујући их по темама, у песме монаштва, песме Богу и песме Отаџбини. Трећи део обрађује прозни рад о. Митрофана, уз приказ пренета су четири текста, актуелна и данас. У четвртом делу сакупљена су четири сећања Митрофанових савременика и другова: Љубидрага Гарчине, Душана Пејчића, непознатог аутора и чланак самог аутора књиге, намењеног једном листу, у коме није објављен.
Затим оно што је вредно и што изискује труда је врло детаљна библиографија поезије и радова о о. Митрофану. Аутор књиге је пронашао 23 написа разних аутора о чокешинском страдалнику.
Књига је урађена врло студиозно и доноси много до сада непознатих детаља. Такође је у њој и до сада необјављивана фотографија о. Митрофана са троношким игуманом. И нехотице ово дело наводи читаоца на размишљање колико су различити људски животи. Док нечији живот може да стане у неколико реченица, код других се о животу и стваралаштву могу писати књиге. Надамо се да млади аутор ове лепе књиге неће посустати у свом трагању за непознатим из живота о. Митрофана, да ће обогатити нашу литературу и прозом надахнутог свештеномонаха.
Излажењем ове књиге, Митрофан Матић припада целокупном Српству, коме је посветио са љубављу толико топлих и лепих речи у свом стваралаштву.

МИЛАН НЕДИЋ-СРПСКА МАЈКА
Владимир Петровић-Бранислав Жорж

(ЦЕНА: 350 ДИНАРА+ПОШТАНСКИ ТРОШКОВИ)


Приређивачи, Бранислав Жорж и Владимир Петровић, схватили су потребу да се наша савремена јавност упозна са правом сликом Недића – српске мајке, како га је благодарни народ назвао и успели су да сакупе део објављених стихова посвећених генералу Недићу, тај израз захвалности проистекао из народне душе своме спасиоцу и великану. Цела његова улога у Другом светском рату описана је у стиховима, његова унутрашња борба, његова жртва и љубав.

Ови топли и од срца спевани стихови представљају оне масивне блокове од којих је народ подигао нерушиви споменик Оцу Србије. Или, зар у овим песмама није изречена сва благодарност оних 86.000 малишана, које је Недић окупио под окриље мајке Србије, или 250.000 заробљеника по немачким логорима, о којима је водио бригу, или 30.000 логораша спасених из земунског логора, или 1.270 скојеваца склоњених испред сигурне смрти у Завод у Смедеревској Паланци? Или, зар у стиховима нису изречени они осећаји синовске оданости више од пола милиона избеглица, или Јевреја који су сведочили да су остали у животу захваљујући њему?

„То Недићу нико не припозна

Нит Милану когоди захвали.

Милану ће Христос Господ платит,

Када Милан буде на истини.“

Први део књиге обухвата десет песама „народног гуслара“, у десетерцу, штампаних још 1943. године. У њему сами наслови казују какве су теме: ослобођење ратних  заробљеника, збрињавање избеглица, однос са сељацима, дељење пшенице, ковање тзв. народног плуга, рад на обнови Србије…

Други део чини двадесет пет лирских песама разних аутора, објављиваних после рата, све до данас. Ту има и познатих имена, као што су Филип Ђукановић, Мирослав Вл. Томић, свештеника: Душана Вавића и Родољуба Илића. Но, свакако, на првом месту је, иако последња, дирљива песма о. Јована Хиландарца:

„Србијо тужна, камо захвалност?

Где је елита Србије и шта ради?

Зашто капу не скину и свећу припале,

Споменик подигну као планина,

Теби громадни и племенити

Српски Сине!“

Било је крајње време да једна оваква књига угледа светлост дана, да би се схватило да није све онако, како нам је савремена историја деценијама сервирала и да треба проучити и другу страну (audiatur et altera pars), да би се донео објективан суд.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: